Aszalt szilva otthon
Ha van időnk és kedvünk és szeretnénk egész évben fogyasztható aszalt gyümölcsöt készíteni, akkor a következőket kell tennünk. Annyi szilvát veszünk, amennyinek a 25%-a elegendő aszalvány lesz. Kb. ennyire aszalódik vissza a szilva.
A következőkre figyeljünk nagyon oda!
A szilvát soha nem mossuk meg, csak letöröljük a hamvasságát. Ha nem tesszük, az aszalás végén olyan lesz, mintha koszos lenne a szilva héja. Csak és kizárólag egészséges gyümölcsel dolgozunk, ami mentes betegségektől, kártevőktől, sérülésektől, lehetőség szerint vegyszerektől. A szemeket elfelezzük, kimagozzuk és kifordítva kissé a szemeket, héjjal lefelé kiterítjük gyékényre, vessző aszaló kosárra, nádfonatra (jól szellőző felületre).
Amikor szép, napsütéses időnk van, a kosarakat egész nap napoztatjuk, tüllel, függöny anyaggal (lehetőleg feketével) letakarva, hogy a darazsak, rovarok ne tudjanak hozzáférni. Az esti harmat előtt bevesszük, a hajnali után kitesszük. Óvjuk a gyümölcsöket az esőtől, szennyeződésektől, és minden más szabadban felellhető élőlénytől, ami kárt tehet benne.
Amikor úgy látjuk, hogy kellően megaszalódott, úgy 4-5 nap múlva, a gyümölcs húsa elvesztette eredeti állagát, megnyomva nem enged lét, nyomásra még rugalmas, nem száraz, akkor készen vagyunk. Tisztára mosott és alaposan kiszárított üvegekben tároljuk. Évekig is eltartható ilyen módon.