Bio Szilva Szedd Magad és Vásár Szokolyán a Szilvás Tanyán

Itt a szilvaszezon. Ha Te is befőzésre készülsz, a lekvárnak, befőttnek, szörpnek és aszalványnak valót termelői áron szokolyai bio szilvásunkból megvásárolhatod!

Hókifli

50 dkg lisztet 25 dkg zsírral habosra keverünk. Belemorzsolunk 2 dkg élesztőt és egy evőkanál cukrot és egy csipet sót. Másfél dl tejföllel összeállítjuk, egy éjszakát hűtőben pihentetjük. 0.5 cm vastagra nyújtjuk, kis kockákra vágjuk, szilvalekvárral töltjük és kis kifliket formázunk belőlük. Kisütjük, és még forrón porcukorban meghempergetjük.

 

Lekváros derelye

A házi készítésű levestésztát gyúrunk. A friss tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval 5×5 cm-es kockákra vágjuk. Szilvalekvárral töltjük, a széleket jól összenyomkodjuk, és lobogó vízben kifőzzük. Olajjal finoman összerázzuk, hogy a derelyék ne ragadjanak egymáshoz. Darált dióval kevert cukorral vagy fahéjas cukorral kevert pirított zsemlemorzsával meghintjük.

 

„Mocskos” tészta

A kifőtt széles metéltet olajjal összerázzuk és szilvalekvárral összekeverjük. Tűzálló tálba helyezzük rétegenként cukros daráltdióval megszórva, forró sütőben ropogósra sütjük.

RECEPT

SZILVATORTA

(12 szelet)

Hozzávalók:

 

finomliszt

0,20 kg

zabpehelyliszt

0,05 kg

kristálycukor

0,05 kg

konyhasó

+

vaj

0,10 kg

hideg víz

8 evőkanál

ecet

2 teáskanál

szilva

1 kg

tejszín

0,1 l

tojás

2 db

őrölt fahéj

+

Elkészítési módja:
Konyhai robotgéppel összedolgozzuk a kétféle lisztet, a cukor felét, a sót, a késsel apró darabokra vágott vajat, a vizet és az ecetet, majd hideg kézzel nyújtható, sima tésztává gyúrjuk, és fóliába csomagolva 30 percig hideg helyre tesszük. Közben a megmosott, leszárított szilvát megfelezzük és kimagozzuk. A masszát egy liszttel meghintett deszkán kinyújtjuk, és egy 28 cm-es átmérőjű, kivajazott kapcsos tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy kb. 2 cm magas pereme is legyen. A szilvát körben, szorosan egymás mellett, a gyümölcs domború felével lefelé, rárakjuk a tésztára. 220 o C-ra előmelegített sütőbe téve 10 percig sütjük. Közben a tejszínt összekeverjük a tojásokkal, a maradék cukorral és a fahéjjal, ráöntjük a szilvára, és a süteményt további 25 percig sütjük. Ha kihűlt szeleteljük és tálaljuk.

 

Túrógombóc szilvaszósszal:

Hozzávalók a túrógombóchoz:
25 dkg túró ++1 db tojás+5 evőkanál búzadara+1 csipet só, (ha túl folyós a massza + 1 ek búzadara)
Vizes kézzel vagy kanállal gombócokat formázunk, 10 percet állhat, míg felforr a víz, és abba főzzük ki a gombócokat.

Prézli hozzá:
4 ek olaj/ 10 dkg vaj +4-5 evőkanál zsemlemorzsa

Takaréklángon megpirítjuk a prézlit, majd hozzáadjuk a megfőtt túrógombócot.

Ez idő alatt a szilvát megmossuk, felezzük, magozzuk, és közben együnk jó sokat a szilvából, és adjunk mindenkinek, aki körülöttünk van, mert a szilvának igen sok jótékony hatása van:
-gazdag ásványi anyagokban: kálium, vas, magnézium
- és vitaminokban (B-vitaminok).
Különlegesen jótékony hatása a bélrendszerre jóformán ősidők óta ismert (a magas rost tartalom és a szorbitol miatt).

Szóval a megmosott, kimagozott, felezett szilvát egy edénybe teszzük főzni, aminek az aljára egy kis házi almaesetet/ esetet teszünk, így nem fond odakozmálni.

Néhány perc alatt levet ereszt, és el is zárhatjuk, ízesítetjük fahéjjal, vaníliás cukorral.

Ezt a finom szószt ráöntjük a tányérokon lévő túrógombócra, nagyon szép és finom.

Gyors, finom, és most a szilva szezonja vanJ

Köszönettel és üdvözlettel:

Lucza Csilla

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 29
Heti: 92
Havi: 289
Össz.: 111 371

Látogatottság növelés
Oldal: Szilvás receptek
Bio Szilva Szedd Magad és Vásár Szokolyán a Szilvás Tanyán - © 2008 - 2024 - bioszilva.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »