50 dkg lisztet 25 dkg zsírral habosra keverünk. Belemorzsolunk 2 dkg élesztőt és egy evőkanál cukrot és egy csipet sót. Másfél dl tejföllel összeállítjuk, egy éjszakát hűtőben pihentetjük. 0.5 cm vastagra nyújtjuk, kis kockákra vágjuk, szilvalekvárral töltjük és kis kifliket formázunk belőlük. Kisütjük, és még forrón porcukorban meghempergetjük.
A házi készítésű levestésztát gyúrunk. A friss tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval 5×5 cm-es kockákra vágjuk. Szilvalekvárral töltjük, a széleket jól összenyomkodjuk, és lobogó vízben kifőzzük. Olajjal finoman összerázzuk, hogy a derelyék ne ragadjanak egymáshoz. Darált dióval kevert cukorral vagy fahéjas cukorral kevert pirított zsemlemorzsával meghintjük.
A kifőtt széles metéltet olajjal összerázzuk és szilvalekvárral összekeverjük. Tűzálló tálba helyezzük rétegenként cukros daráltdióval megszórva, forró sütőben ropogósra sütjük.
RECEPT
|
Elkészítési módja: |
Túrógombóc szilvaszósszal:
Hozzávalók a túrógombóchoz:
25 dkg túró ++1 db tojás+5 evőkanál búzadara+1 csipet só, (ha túl folyós a massza + 1 ek búzadara)
Vizes kézzel vagy kanállal gombócokat formázunk, 10 percet állhat, míg felforr a víz, és abba főzzük ki a gombócokat.
Prézli hozzá:
4 ek olaj/ 10 dkg vaj +4-5 evőkanál zsemlemorzsa
Takaréklángon megpirítjuk a prézlit, majd hozzáadjuk a megfőtt túrógombócot.
Ez idő alatt a szilvát megmossuk, felezzük, magozzuk, és közben együnk jó sokat a szilvából, és adjunk mindenkinek, aki körülöttünk van, mert a szilvának igen sok jótékony hatása van:
-gazdag ásványi anyagokban: kálium, vas, magnézium
- és vitaminokban (B-vitaminok).
Különlegesen jótékony hatása a bélrendszerre jóformán ősidők óta ismert (a magas rost tartalom és a szorbitol miatt).
Szóval a megmosott, kimagozott, felezett szilvát egy edénybe teszzük főzni, aminek az aljára egy kis házi almaesetet/ esetet teszünk, így nem fond odakozmálni.
Néhány perc alatt levet ereszt, és el is zárhatjuk, ízesítetjük fahéjjal, vaníliás cukorral.
Ezt a finom szószt ráöntjük a tányérokon lévő túrógombócra, nagyon szép és finom.
Gyors, finom, és most a szilva szezonja vanJ
Köszönettel és üdvözlettel:
Lucza Csilla